Is CB12 mondspoeling goed of slecht?

CB12 mondwater is een relatief nieuwe speler op de markt van mondspoelingen en wordt wereldwijd verkocht. CB12 mondwater richt zich op verschillende facetten, in het bijzonder het neutraliseren van een slechte adem en het bestrijden van schadelijke bacteriën in de mond.

Hiervoor maakt CB12 gebruik van onder meer fluoride, zink en chloorhexidine. Volgens de makers van CB12 bestrijdt de mondspoeling de oorzaak van een slechte adem en zorgt het voor een aangename adem 12 uur lang. Wij zetten de voor- en nadelen van CB12 mondwater op een rijtje.

Wat zegt de fabrikant over CB12 mondwater?

Veel mondproblemen kunnen voorkomen worden door de tanden te poetsen, maar vaak is enkel het dagelijks poetsen van de tanden niet voldoende om alle risico’s te vermijden. Volgens de fabrikant vormt CB12 mondwater een goede aanvulling op de dagelijkse mondverzorging.

CB12 zorgt voor een goede adem, een gezond gebit en een bestrijding van schadelijke bacteriën in de mond. In iedere mond zijn talloze bacteriën aanwezig die in een natuurlijke balans leven. Dit creëert echter een probleem wanneer specifieke bacteriesoorten de overhand krijgen.

Deze veelal anaerobe bacteriën (floreren in zuurstofarme omstandigheden) produceren stinkende zwavelgassen en kunnen onder meer tandvleesontstekingen en gaatjes veroorzaken. In bijna alle gevallen van een slechte adem ligt de bron bij deze zwavelgassen.

CB12 mondwater bevat vier bestanddelen die dit moeten voorkomen:

  • Fluoride
  • Chloorhexidine
  • Zink

Van al deze drie stoffen is aangetoond dat ze ontsmettend en anti-bacterieel werken.

Werken de bestanddelen naar behoren?

Het gebruik van fluoride en zink is gebruikelijk bij mondwaters, tandpasta’s en andere mondproducten. Fluoride voorkomt gaatjes zonder dat het bijzondere bijwerkingen veroorzaakt. Uit talloze onderzoeken is gebleken dat deze twee stoffen goede toevoegingen zijn voor mondproducten.

Zink is een stof die onder meer terug te vinden is in het tandglazuur, dat de rest van de tand beschermt tegen gaatjes. De toevoeging van zink kan leiden tot een versterking of het herstel van aangetast tandglazuur, waarmee gaatjes en ontstekingen van de tand voorkomen kunnen worden.

Een bijzondere toevoeging is chloorhexidine. Dit is een vrij sterk ontsmettende stof, die met name wordt aangeraden wanneer er al sprake is van een infectie. Mondwater met chloorhexidine wordt ook vaak gebruikt na een ingreep in de mond, bijvoorbeeld het laten trekken van een verstandskies. De wond die dit achterlaat is vatbaar voor infecties, waarbij chloorhexidine dit kan voorkomen. CB12 mondwater bevat een laag percentage chloorhexidine namelijk 0,025%. Ter vergelijking; een mondwater dat wordt geadviseerd na een ingreep in de mond bevat doorgaans 0,20% chloorhexidine.

Nadelen en bijwerkingen CB12 mondwater

CB12 mondwater zou volgens de fabrikant probleemloos dagelijks gebruikt kunnen worden.

Hoewel chloorhexidine anti-bacterieel werkt en veel problemen kan voorkomen, kan het ook diverse bijwerkingen veroorzaken. Een veelvoorkomende bijwerking is een donkere verkleuring van de tong en tanden. Deze kan lichtbruin tot zelfs zwart zijn, afhankelijk van de concentratie chloorhexidine en de duur van het gebruik. Omdat het percentage chloorhexidine relatief laag is in CB12 mondwater is de kans op verkleuringen minder aanwezig.

Chloorhexidine wordt bovendien geassocieerd met een drogere mond en soms irritaties in de mond, zoals de vorming van zweertjes en aften, maar ook een branderig gevoel op de tong. Ook kan de smaak tijdelijk aangetast worden door chloorhexidine. Tenslotte reageert chloorhexidine met sodiumlaurylsulfaat, wat aanwezig is in veel tandpasta’s. De combinatie van beide stoffen deactiveert de positieve werking van chloorhexidine.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!